La Càtedra UNESCO de Sostenibilitat-UPC col·labora amb l'institut Daniel Blanxart en la sensibilització de la petjada hídrica.
Terrasa, 22 de març
“L'exposició itinerant de la Diputació de Barcelona, instal·lada a Olesa de Montserrat del 31 de maig al 10 de juny, permetrà que els estudiants i publico en general, coneguin de prop la importància de l'aigua i el seu cicle vital. A més, és important reconèixer el treball pedagògic dels mestres de l'institut Blanxart els qui van crear continguts específics com a preàmbul de l'exposició”, assenyala Rosario Pastor, responsable de Projectes Estratègics de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat.
L'aigua virtual i subterrània, els ecosistemes fluvials, el canvi climàtic i la gestió sostenible del recurs, van ser els temes més importants proposats per l'exposició per als estudiants de 1r de l'ESO de l'institut Daniel Blanxart a Olesa de Montserrat. Al llarg d'un recorregut de vint minuts, els assistents van aconseguir relacionar les dades de major rellevància que vinculen a l'aigua amb els desafiaments globals associats amb el seu bon maneig. Per mitjà d'un exercici lúdic que li va donar tancament al recorregut, els estudiants van aterrar els conceptes amb els quals els organitzadors esperen generar espais de recordació i aplicació a les aules de classe i en la vida quotidiana.
Un dels temes que més va cridar l'atenció dels estudiants, va tenir a veure amb la reducció d'espai corresponent al Delta de l'Ebre per compte de la pujada d'un metre del nivell del mar en el sector. Un assumpte que relaciona l'adaptació al canvi climàtic, la coresponsabilitat de l'activitat humana amb l'aigua i les seves conseqüències en la vida marina. De qualsevol forma, la guia de l'exposició, Anna Via Scusa, va destacar el coneixement previ dels estudiants sobre el tema i la seva posició proactiva al llarg de la jornada.
Com arriba l'exposició a Olesa de Monserrat?
Els professors de l'institut Daniel Blanxart d'Olesa de Montserrat havien establert un treball pedagògic relacionat amb l'aigua en les seves classes. Va ser llavors quan van conèixer aquesta exposició disposada per la Diputació de Barcelona per a tots els 311 municipis sense excepció.
“La nostra primera idea va ser portar-la a l'institut, però després decidim que a la Casa de la Cultura estaria disposada per a tota la ciutadania. Vam fer les gestions corresponents amb l'ajuntament d'Olesa de Montserrat i sol·licitem portar l'exposició ja que ens donava una visió més mundial i de planeta sobre l'aigua”, assenyala Judith LLoc Rodó, coordinadora 1r d'ESO.
Per part seva, la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat en col·laboració amb l'ajuntament d'Olesa de Montserrat ve coordinant projectes de cooperació per al desenvolupament des de l'any 2012. Per compte d'això i gràcies al finançament de la Diputació de Barcelona, va ser possible accedir a recursos financers per a l'enfortiment de capacitats locals de la Municipalitat provincial de Anta, Cusco, el Perú.
Comments