La Càtedra UNESCO de Sostenibilitat, en col·laboració amb les Empreses Públiques de Medellín (EPM), ha signat un acord per implementar quatre projectes de reforçament ètnic amb la comunitat indígena Nutabe d'Orobajo, situada en municipis d'Antioquia, Colòmbia. Aquests esforços tenen com a objectiu preservar la cultura i el territori Nutabe, centrant-se en la recuperació de la seva memòria cultural i la reconfiguració territorial al canó del riu Cauca. La Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC coordina aquests esforços per empoderar la comunitat indígena Nutabe d'Orobajo, promoure la inclusió, el respecte dels drets, la conservació del patrimoni i la convivència.
La Càtedra UNESCO de Sostenibilitat, en col·laboració amb les Empreses Públiques de Medellín (EPM), ha subscrit un conveni de col·laboració per unir esforços tècnics, administratius i financers destinats a la implementació de 4 projectes amb la comunitat indígena Nutabe d'Orobajo, centrats en el reforçament ètnic.
El poble indígena Nutabe d'Orobajo es troba principalment als municipis de Sabanalarga, Peque i Ituango, al departament d'Antioquia, comptant amb el reconeixement d'aproximadament 57 famílies distribuïdes en diverses veredes com La Loma, La Aurora, La Meseta, Llanón Cañanoa, Guayabal, La Bastilla, El Tinto, La Florida, La Honda i La Hundida.
En l'actualitat, la comunitat Nutabe està centrada en la recuperació de la seva memòria cultural i en la reconfiguració territorial al cañón del riu Cauca. En aquest sentit, s'han establert acords amb entitats com EPM per desenvolupar projectes que promoguin la inclusió, el respecte dels drets, la conservació del patrimoni, la mitigació de riscos, el reconeixement cultural i la convivència. Aquests avanços són fonamentals per garantir la protecció i preservació de la cultura i el territori Nutabe.
Actualment, la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC coordina el desenvolupament de 4 projectes d'empoderament ètnic de la comunitat indígena Nutabe d'Orobajo, els quals són:
Projecte 1: Empoderament de la dona indígena de la comunitat Nutabe d'Orobajo en la participació en escenaris de presa de decisions.
Projecte 8: Fortaleixement del teixit social i de les xarxes socials i familiars.
Projecte 22: Acompanyament psicosocial per atendre el procés d'elaboració del dol i d'adaptació al territori de manera integral de la comunitat indígena Nutabe d'Orobajo.
Projecte 26: Formulació i implementació d'un pla de mitjans amb un enfocament ètnic i de comunicació per a la comunitat indígena Nutabe d'Orobajo.
Amb l'acompanyament d'EPM i el suport de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat, mitjançant la implementació de la metodologia de co-creació, es busca reforçar i mantenir vives les tradicions i costums del Poble NUTABE.
Yorumlar