top of page
Writer's pictureTIC UNESCOSOST

Economia Circular a España

Funseam, la Càtedra d'Economia Circular i Sostenibilitat del TecnoCampus (Mataró) i la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya, amb la col·laboració d'Accenture i de Jaime Ferrer (director del projecte), han desenvolupat el projecte “Economia Circular Espanya ”l'objectiu dels quals és la Identificació d'Oportunitats i l'elaboració d'un Pla d'Acció dirigit a empreses ia les administracions, conjuntament amb més de 100 empreses i entitats sectorials.



  • L'estudi ha avaluat la maduresa, ha identificat mancances i ha definit prioritats per fer realitat l'adopció de l'economia circular a Espanya.

  • S'hi recullen aportacions d'experts col·laboradors i qüestionaris a més de 100 organitzacions d'11 àmbits sectorials.

  • S'han identificat set àrees d'oportunitat que pot aportar l'economia circular a Espanya.

  • A més a més, s'han definit les estratègies circulars que les organitzacions han de dur a terme en aquesta transició.


Pràctiques circulars


Actualment, les pràctiques circulars amb més adopció són recursos renovables i recuperació de recursos. No obstant això, hi ha un gran potencial de generació de valor en aquelles que presenten taxes menors d'adopció actualment com l'extensió de vida útil, productes com a servei i plataformes d'ús compartit.


Àrees d'oportunitat

A través d'una comparativa inicial amb altres estats europeus, s'han identificat mancances a l'abast de l'estratègia circular, en els àmbits regulatoris i d'estímuls, així com evidències d'un dinamisme insuficient en l'adopció de pràctiques circulars per part del sector privat.

Aquesta anàlisi ha permès identificar àrees d'oportunitat a Espanya:



Barreres al canvi

A l'estudi, s'hi inclouen les àrees d'oportunitat que pot aportar l'economia circular a Espanya, però també les barreres a l'acceleració i la captura d'aquestes oportunitats circulars.


Les empreses participants han pogut identificar aquestes barreres i, a diferència de les mètriques de fa uns anys, ara les limitacions les troben en factors externs a la seva organització. Els resultats assenyalen que les barreres externes superen lleugerament les internes, però són molt significatives tots dos tipus per a la transició a l'economia circular. En definitiva, estem en un punt favorable per a l'ecosistema i la col·laboració entre organitzacions de diferents sectors o un mateix sector.



Recomanacions

Seran necessàries intervencions públiques i privades a nivell d'empresa, de sector i de cadena de valor respectivament per assolir les metes de l'EEEC2030. Aquestes intervencions s'han de recolzar en eixos d'actuació específics a cada sector, actuant en règim formal de col·laboració publicoprivada (ex. PERTE o figures menors) amb metes acordades.


Descarregar l'informe general i els informes sectorials següents: :Download


Informe Espanya

Informe sector aigua

Informe sector automoció

Informe sector construcció

Informe sector consum

Informe sector energètic

Informe sector logístic

Informe sector moda

Informe sector turisme



14 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page