top of page

La Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC al 10th World Water Forum

La Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC va participar i coorganitzar diversos esdeveniments al 10è Fòrum Mundial de l'Aigua a Bali, Indonèsia. Va destacar la presentació del llibre "Bones Pràctiques sobre Hidrotecnologies Ancestrals com a Resposta a les Emergències Climàtiques, Sanitàries i Alimentàries: Estudis de Cas a Amèrica Llatina".



La Càtedra UNESCO de Sostenibilitat va participar al 10è Fòrum Mundial de l'Aigua "Aigua per a la Prosperitat Compartida". Entre altres esdeveniments, es va destacar la participació en els següents:

  • Esdeveniments Extrems de l'Aigua i els Pobles Indígenes. Com el coneixement ancestral pot recolzar les mesures d'adaptació al canvi climàtic, organitzat per SD-WISHEES al Pavelló Water4All (21/05/2023).

  • Les Veus de l'Aigua. Una contribució al proper Museu Virtual de Ciències de la UNESCO, organitzat per l'Agència Italiana de Cooperació per al Desenvolupament (21/05/2023).

  • Enfoc NEXUS WEFE, organitzat per l'Institut Mediterrani de l'Aigua (IME) (22/05/2023).

  • Hidrotecnologies Ancestrals com a Resposta a les Emergències Climàtiques, Sanitàries i Alimentàries, una sessió tècnica organitzada per la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC al Pavelló d'Espanya (22/05/2023). En aquesta sessió es va presentar el llibre "Bones Pràctiques sobre Hidrotecnologies Ancestrals com a Resposta a les Emergències Climàtiques, Sanitàries i Alimentàries: Estudis de Cas a Amèrica Llatina", editat per UNESCO-PHI Amèrica Llatina i el Carib, CODIA, Cooperació Espanyola i la Xarxa Iberoamericana.

  • Enfoc NEXUS Aigua-Energia-Aliments-Ecosistemes a través del Coneixement Indígena i Local com a resposta a les Emergències Climàtiques i Alimentàries, organitzat per la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat al Pavelló de la UNESCO (23/05/2023).


Extreme Water Events and Indigenous Peoples. How ancestral knowledge can support climate adaptation measures, organitzat per SD-WISHEES al Pavelló Water4All (21/05/2023)


Al Pabelló Water4All, el coordinador de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC, Jordi Morató, va presentar el projecte SURENEXUS i les hidrotecnologies ancestrals com a resposta al canvi climàtic. SD-Wishees és un programa internacional que reuneix investigadors, experts en governança de l'aigua i patrimoni cultural, col·laborant amb organitzacions que financen investigacions per comprendre els mecanismes innovadors en resposta al canvi climàtic i superar les barreres existents per finançar projectes en aquest àmbit.

L'esdeveniment va ser dissenyat per discutir el NEXUS entre Aigua i Clima i el Patrimoni Cultural. El Prof. Jordi Morató, coordinador de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat, va aprofitar l'oportunitat per presentar el projecte SureNexus com a exemple de projecte que integra la gestió quadruple del NEXUS d'Aigua-Energia-Aliments i Ecosistemes, utilitzant hidrotecnologies ancestrals com a elements clau per respondre als reptes de la seguretat energètica, hídrica i alimentària.


La sessió també va comptar amb la presentació de l'Oficial de Projecte del Programa PRIMA, Ali Rhouma, qui va discutir les vies d'innovació en resposta a esdeveniments climàtics extrems i com les solucions basades en la natura poden ajudar en l'adaptació i mitigació del canvi climàtic.


.


The voices of water. A contribution to the forthcoming UNESCO Virtual Science Museum, organitzat per l'Agència Italiana de Cooperació (21/05/2023)


El Prof. Jordi Morató i el Dr. José Luis Martín Bordes, col·laborador de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat a la UPC, van intervenir com a ponents per abordar la relació entre les hidrotecnologies ancestrals i el NEXUS WEFE. Es va posar èmfasi en els llocs de demostració treballats en el projecte SureNexus i la connexió del NEXUS WEFE en cadascun d'ells. Es va discutir la importància de les hidrotecnologies ancestrals com a elements clau en resposta a l'emergència climàtica i alimentària, així com el patrimoni hídric pot contribuir a la seguretat de l'aigua, l'energia i els aliments.

Inicialment, el panell estava dissenyat amb la participació de quatre ponents, però finalment es va dur a terme només amb els dos membres de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat.



WEFE NEXUS, organitzat per l'Institut Mediterràni de l'Aigua (IME) (22/05/2023)

Adoptar l'enfocament del NEXUS WEFE és vital per crear solucions sostenibles als reptes globals mitjançant la integració de l'Aigua, l'Energia, els Aliments i els Ecosistemes. Almotaz Abadi (UfM) va presentar les conclusions del Procés Regional Mediterrani i del Fòrum de l'Aigua (Túnis 2024), mentre que Ali Rhouma (PRIMA) va mostrar implementacions pràctiques del NEXUS WEFE per a una millor gestió de l'aigua al Mediterrani.


Durant la sessió final de conclusions, el panell va passar la paraula al Prof. Jordi Morató, qui va presentar el treball desenvolupat en el projecte PRIMA SureNexus "Garantint una transició justa del NEXUS WEFE per a l'adaptació al canvi climàtic i la implementació del desenvolupament sostenible basat en solucions acoblades de la bioeconomia i sistemes naturals". El Prof. Jordi Morató va explicar com 15 institucions de 7 països estan col·laborant i va explicar breument els 4 llocs de demostració, posant èmfasi en el desenvolupament de l'eina digital basada en intel·ligència artificial dissenyada per abordar les mètriques del NEXUS quàdruple (Aigua, Energia, Aliments i Ecosistemes). El Prof. Jordi Morató va destacar que l'eina en desenvolupament aborda els següents aspectes:

  • Aspectes Tecnològics: Basats en l'ús de solucions basades en la naturalesa (NbS) per al tractament de l'aigua i pràctiques de bioeconomia, així com la millora de l'eficiència i la recuperació d'energia.

  • Aspectes d'Economia Circular: Inclòs el cost de les solucions i la circularitat en tots els aspectes.

  • Aspectes de Política i Governança: L'eina d'intel·ligència artificial també ajudarà a avaluar aspectes relacionats amb la governança, incloent sinergies i beneficis compartits entre totes les parts interessades.

  • Aspectes Climàtics: Considerant escenaris que inclouen increments de temperatura i variacions en les precipitacions.


L'eina d'intel·ligència artificial està sent desenvolupada amb el rendiment de solucions a petita i mitjana escala en ment. El model es construeix utilitzant SDL (Llenguatge de Especificació i Descripció) a través de diagrames gràfics estàndard. És un llenguatge visual i fàcil d'entendre que simplifica la interacció multidisciplinària entre els membres de l'equip


Ancestral Hydrotechnologies in Response to the Climate, Health, and Food Emergency, sessió tècnica organitzada per la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat a la UPC al Pabelló d'Espanya (22/05/2023). En aquesta sessió es va presentar el llibre "Bones Pràctiques sobre Hidrotecnologies Ancestrals com a Resposta a Emergències Climàtiques, de Salut i Alimentàries: Estudis de Cas a Amèrica Llatina," editat per UNESCO-PHI Amèrica Llatina i el Carib, CODIA, Cooperació Espanyola i la Xarxa Iberoamericana.

Al Pabelló d'Espanya es va dur a terme la sessió tècnica "Hidrotecnologies Ancestrals com a Resposta a Emergències Climàtiques, de Salut i Alimentàries", destinada a presentar el concepte d'Hidrotecnologies Ancestrals (AHT) i el seu potencial com a patrimoni cultural immaterial vinculat a la gestió ancestral de l'aigua, adaptant-les al context actual d'emergències. La sessió va ser organitzada per la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat a la UPC, amb l'Oficina Regional de UNESCO per a Amèrica Llatina i el Carib i el Secretariat Tècnic Permanent de la Conferència de Directors Iberoamericans d'Aigua (STP-CODIA).

La sessió va ser inaugurada per Miguel Doria, Hidròleg Regional de l'Oficina de UNESCO per a Amèrica Llatina i el Carib. Miguel Doria va destacar la importància de les Hidrotecnologies Ancestrals en el context d'Amèrica Llatina i el Carib i va presentar els projectes que s'estan desenvolupant amb la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat, incloent el llibre que es presentaria més endavant i un Inventari d'Hidrotecnologies que començarà en uns mesos.


Posteriorment, el Dr. Jordi Morató, Director de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat, va oferir la presentació "Hidrotecnologies Ancestrals com a Resposta a Emergències Climàtiques, de Salut i Alimentàries", que també va introduir l'enfocament del NEXUS quàdruple o WEFE NEXUS (Aigua, Energia, Aliments i Ecosistemes). En aquest context, es va presentar el projecte SureNexus com un exemple de projecte que aborda els desafiaments climàtics a la regió mediterrània, considerant també l'ús de les AHT com a eines per a la gestió sostenible dels recursos hídrics.

Seguidament, Octavi Quintana, Director de la Fundació PRIMA, va presentar "Hidrotecnologies Ancestrals: Una Contribució Important a l'Adaptació i Mitigació Climàtica i Vincle amb el NEXUS WEFE al Mediterrani," i José Antonio Fernández d'AQUAFONDO Perú va presentar "El Cas de les Amunas: Hidrotecnologies Ancestrals com a Sistemes per a la Sembrat i Collita d'Aigua."



Finalment, Conchita Marcuello de CODIA i MITERD, va concloure la sessió i va discutir les perspectives de les Hidrotecnologies Ancestrals i l'ús del coneixement indígena i local com una eina poderosa per a l'adaptació al canvi climàtic.


La sessió també va incloure la presentació d'una nova publicació coordinada per la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat a la UPC, editada per UNESCO-PHI Montevideo amb el suport de CODIA. José Luis Martín Bordes de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat va presentar la publicació per destacar el potencial d'aquests sistemes com a eines per a l'adaptació al canvi climàtic basades en el coneixement ecològic local. El llibre "Bones Pràctiques sobre Hidrotecnologies Ancestrals com a resposta a l'emergència climàtica, sanitària i alimentària. Casos d'estudi a Amèrica Llatina" presenta nou casos d'Hidrotecnologies Ancestrals característiques d'Amèrica Llatina i el Carib, amb funcionalitats molt diverses.




Water-Energy-Food-Ecosystems NEXUS approach through Indigenous and Local Knowledge as a response for Climate and Food Emergencies, organitzat per la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat al Pavelló de la UNESCO (23/05/2023).



La Càtedra UNESCO de Sostenibilitat va organitzar l'esdeveniment "Enfoc Aigua - Energia - Aliments - Ecosistemes a través del Coneixement Indígena i Local com a resposta a emergències climàtiques i alimentàries" al Pavelló de la UNESCO, presentant l'associació del NEXUS WEFE (Aigua-Energia-Aliments-Ecosistemes) amb el coneixement indígena i local.

El Dr. Jordi Morató, Director de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat, va oferir una presentació destacant com diverses hidrotecnologies ancestrals, com el sistema hidràulic Zenú, exemplifiquen el NEXUS WEFE i com aquests sistemes poden respondre als desafiaments climàtics assegurant la seguretat hídrica, energètica i alimentària. El projecte SureNexus es va presentar com a exemple de desenvolupament de solucions a petita i mitjana escala per al Mediterrani.

Ali Rhouma, Oficial de Projectes del Programa PRIMA, va impartir la presentació "Aprofitant el Coneixement Indígena i Local en l'Enfoc NEXUS Aigua-Energia-Aliments-Ecosistemes per Abordar Crisis Climàtiques i Alimentàries", destacant factors clau relacionats amb el coneixement indígena i local:

  • Reconeixement i Respecte: Els sistemes de coneixement indígena i local sovint estan marginats o ignorats en els processos de presa de decisions convencionals.

  • Barreres de Llenguatge i Comunicació: El coneixement indígena es transmet oralment i pot estar en idiomes que no són àmpliament compresos o documentats.

  • Dades i Documentació: El coneixement indígena i local sovint no està formalment documentat o registrat de manera que sigui accessible per als prescriptors de decisions i els investigadors.

  • Limitacions de Recursos: Les comunitats indígenes poden mancar de recursos, infraestructures i capacitat per participar plenament en l'intercanvi de coneixements i en els processos de presa de decisions.


El Dr. Javier Taks, de la Càtedra UNESCO d'Aigua i Cultura de la Universitat de la República, Uruguai, va presentar "Hidrotecnologies Ancestrals i Patrimoni Hídric a Amèrica Llatina". La presentació es va realitzar per vídeo a causa de dificultats de connexió al pabelló.



Finalment, José Luis Martín Bordes, col·laborador de la mateixa Càtedra UNESCO, va concloure l'esdeveniment. També va presentar actualitzacions sobre els projectes gestionats per la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat relacionats amb les Hidrotecnologies Ancestrals, destacant:

  • El nou llibre "BONES PRÀCTIQUES EN HIDROTECNOLOGIES ANCESTRALS com a resposta a emergències climàtiques, de salut i alimentàries. Estudis de cas a Amèrica Llatina", coordinat per la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat a la UPC, editat per UNESCO-PHI Montevideo i amb el suport de CODIA.

  • El projecte d'Inventari de Hidrotecnologies Ancestrals com a resposta a l'emergència climàtica i alimentària a Amèrica Llatina.

  • La Conferència Internacional sobre Hidrotecnologies Ancestrals a Àfrica, programada per a febrer de 2025 a Kampala, Uganda.


Durant el 10è Fòrum Mundial de l'Aigua, la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat a la UPC va organitzar reunions amb socis estratègics. A continuació, es presenta un resum de les més importants.


Reunió amb l'Enginyer Akram Nassar, Gerent General de l'Autoritat de Subministrament d'Aigua i Sanejament (WSSA) de Belén - Beit Jala - Beit Sahour.


Es va dur a terme una reunió amb el Sr. Enginyer Akram Nassar, Gerent General de l'Autoritat de Subministrament d'Aigua i Sanejament de Belén - Beit Jala - Beit Sahour. Durant la reunió, es va presentar el projecte SURENEXUS, els DEMOSITES i la feina realitzada en cadascun d'ells. A més, es va compartir informació sobre la eina d'intel·ligència artificial en desenvolupament dins del projecte. En resposta, Akram Nassar va presentar l'estat actual, els problemes i els reptes del subministrament d'aigua a Cisjordània. Va mostrar el sistema SIG utilitzat per l'empresa, que mapeja tota la xarxa de distribució i sanejament de les tres ciutats. Va explicar les dificultats en el subministrament d'aigua, considerant que Israel controla una part significativa d'aquest recurs. Va convidar la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat a visitar la regió i buscar solucions als problemes existents.

Es va acordar celebrar una reunió tècnica en línia per planificar una visita tècnica de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat per abordar els problemes a la regió. Es van discutir dates i itineraris.


Trobada amb Experts del Pavelló de Senegal

Al Pabelló de Senegal, es van dur a terme diverses reunions per discutir una possible cooperació per al desenvolupament d'una Conferència Internacional sobre Hidrotecnologies Ancestrals a l'Àfrica. Inicialment, la delegació de la Càtedra UNESCO va mantenir una reunió amb el Sr. Mohamed Chérif Bassirou, coordinador de la unitat de monitoratge del 9è Fòrum Mundial de l'Aigua, sota el Ministeri d'Hidràulica i Sanejament de Senegal. Ens van dirigir a parlar amb Alioune Deme, especialista en Hidrotecnologies Ancestrals.

El Sr. Alioune DEME està afiliat al Ministeri d'Educació Superior, Investigació i Innovació, i exerceix com a professor/investigador i cap del Laboratori de Prehistòria i Patrimoni de la Universitat Cheikh Anta DIOP a Senegal. La delegació de la UNESCO el va informar sobre el seu treball en relació amb les hidrologies ancestrals, va presentar el projecte SureNexus i va buscar consell sobre àrees potencials per a la cooperació conjunta. Van esmentar la eina d'intel·ligència artificial en desenvolupament dins del projecte i van discutir com aquesta eina podria ajudar a identificar casos rellevants a la seva regió.




bottom of page