top of page
Writer's pictureTIC UNESCOSOST

Patrimoni Cultural, Biodiversitat i Resiliència. Resultats del Forum al Palau Robert


El 1er Fòrum sobre Patrimoni Cultural, Biodiversitat i Resiliència s'ha celebrat al Palau Robert (Barcelona), el 22 de novembre del 2018, amb el suport dels consolats de Colòmbia i de Mèxic a Barcelona. El fòrum ha posat de manifest la necessitat de vincular esforços per a la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de pobles originaris.


© Iván Leonardo López Martínez

Dia: 22 Novembre 2018

Lloc: Palau Robert, Passeig de Gràcia, 107, Barcelona

Hora: 16:00


Descarrega Aqui: Programa del Foro

Per Registrar-sese: Eventbrite



El fòrum ha estat considerat un gran èxit d'assistència i de participació de diferents actors tant universitaris com d'institucions públiques com privades que estan treballant en Patrimoni Cultural Immaterial (PCI). En l'obertura van estar presents representants dels Consolats de Mèxic i Colòmbia a Barcelona i la directora de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Carme Gual.


Durant la primera part de l'esdeveniment s'han presentat els projectes que la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat està liderant a Mèxic i Colòmbia, enfocats a la necessitat de vincular esforços per a la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de pobles originaris.


Durant els últims 4 anys s'han articulat projectes amb les comunitats Embera-Katío i Zenú a Còrdoba, Colòmbia. A més, es van mostrar els resultats dels treballs de Màster en Sostenibilitat de tres investigadores mexicanes del doctorat en Sostenibilitat de la UPC.

En primer lloc, el treball d'Ana Gladys Ramírez, sobre coneixement tradicional de les dones associat a l'ús de plantes dels horts a Puebla. En segon lloc, Carmen Sandoval, sobre salvaguarda del coneixement ancestral per a la realització d'una beguda ritual usada pel poble Zapoteco, que vincula els ecosistemes del cacau als estats de Chiapas amb l'elaboració a través de les dones a l'estat d'Oaxaca. Finalment, el treball de Ruth Villalobos, sobre la gestió sostenible de la producció del Sotol, beguda tradicional de la comarca Lagunera, de l'estat de Coahuila.


La presentació dels projectes de Patrimoni Cultural Immaterial de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC es pot descarregar aquí.


Posteriorment, dos experts en PCI, Lluís Garcia Petit i Anna Goycoolea de l'Institut de Patrimoni Cultural Immaterial (IPACIM) han desenvolupat els aspectes més rellevants de la Convenció de 2003 de la UNESCO i de les Polítiques de Salvaguarda del PCI, amb especial incidència sobre Mèxic i Catalunya.



La primera part de l'esdeveniment ha conclòs amb una presentació molt motivant de Joaquim Revert, de la Univ. de València, ressaltant els nexes entre el PCI i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), especialment a partir del patrimoni arquitectònic.





La segona part del programa s'ha centrat en un conservatori, format per Margarita Pacheco, directora de Sèrie Ambiente de Paz i col·laboradora de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat i de la xarxa RECNET, que s'ha unit a Joaquim Revert i Lluís Garcia Petit, moderats pel president de RECNET, Duvan Hernán López.


El conversatori ha començat amb la projecció de tres tràilers de la sèrie documental colombiana Ambiente de Paz: Bosques en Colombia, Pesca Artesanal, Páramo Sumapaz

AMBIENTE DE PAZ és una sèrie documental que es pregunta Com és possible viure de la pesca, l'agricultura i la ramaderia i amb una perspectiva ambiental? De la mà de pagesos, pescadors i experts investigadors, planteja opcions per restaurar la relació de l'ésser humà amb la terra.


La sèrie va comptar amb el suport de la Delegació de la Unió Europea a Colòmbia, l'Institut Amazónico d'Investigacions Científiques (SINCHI), l'Institut d'Investigacions Ambientals del Pacífic (IIAP), l'Institut Colombià d'Antropologia i Història (ICANH), la Fundació Tropenbos Colòmbia i la CAR Cundinamarca. A més, va comptar amb l'aportació de material de l'Institut Alexander Von Humboldt, Parcs Nacionals Naturals i la Fundació Natura.



La líder Zenú Ruth Vega de Tuchín, Colòmbia, en representació de CORPOMEXIÓN, entitat on es troben agremiades més de 600 famílies d'artesans de l'ètnia Zenú, del departament de Còrdoba, Colòmbia, i amb una experiència de 10 anys de treball en la consolidació d'estratègies de Resiliència i desenvolupament mitjançant l'artesania, va presentar l'estratègia OVOP per a la protecció del patrimoni cultural Zenú, a partir del desenvolupament de l'artesania amb canya fletxa. També ha presentat el Pla de Treball Conjunt per promocionar l'artesania Zenú a Europa, a través de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat, mitjançant la nova pàgina de e-commerce.


La líder Zenú ha estat acompanyada per Toshihiko Matsuki, assessor Principal del Projecte OVOP Colòmbia, que ha presentat l'impacte del projecte OVOP a nivell mundial.


Presentació Ruth Vega. Descarregar Aquí



L'esdeveniment s'ha tancat amb la inauguració de la mostra d'art Zenú, i de l'exposició "Els Últims Guardians del Paraiso" de l'artista mexicà Tomàs Pineda, presentat per Miguel Vives, coordinador de l'àrea de Cultura de la Càtedra UNESCO.






5 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page