La Conferència General de la UNESCO va adoptar una Recomanació revisada en la seva 39a sessió, que substitueix el text de 1974. La Recomanació de la UNESCO sobre Investigadors Científics és un important instrument d'establiment de normes que no només codifica per als objectius i els sistemes de valors de com opera la ciència, sinó que també emfatitza que aquests han de ser recolzats i protegits perquè la ciència floreixi.
La Recomanació va ser adoptada el 13 de novembre de 2017. Reemplaça la Recomanació sobre l'estat dels investigadors científics de 20 de novembre de 1974 per la Conferència General de la UNESCO en la seva 18a sessió (18 C / Resolució 40). Aquesta Recomanació té un valor particular avui dia, fins i tot per als països en desenvolupament en la creació de les seves capacitats científiques i institucions. Per a aquests, proporciona una llista de verificació útil dels requisits polítics i institucionals.
La Recomanació promou un estatus just i apropiat dels investigadors científics i informa les polítiques nacionals adequades de ciència, tecnologia i innovació, que "encoratgen i assisteixen a la capacitat dels investigadors científics per fer recerca i desenvolupament experimental en un major esperit de responsabilitat cap l'home i el seu entorn "i que garanteixin que les societats utilitzin el coneixement de tots els camps científics de manera responsable.
La Recomanació també indica com, en principi, això es pot aconseguir. Per exemple, subratlla la importància de dues qüestions:
la necessitat de garantir la lliure circulació de dades científiques, i
la necessitat de proporcionar als científics un suport financer i institucional adequat.
La implementació de la Recomanació als Estats membres és supervisada pel Comitè de Convencions i Recomanacions (Comitè CR) del Consell Executiu de la UNESCO. El procés de monitorització es determina d'acord amb el procediment específic de múltiples etapes per al monitoratge de la implementació de les convencions i recomanacions de la UNESCO per al qual no es proporciona un mecanisme institucional específic (177 EX / Decisió 35.I i 196 EX / Decisió 20). Cada quatre anys, la Secretaria de la UNESCO recopila informació dels estats membres, en consulta amb altres socis de l'Organització, informació sobre la implementació de la Recomanació i prepara un informe consolidat que es presenta a la Junta Executiva per a la seva consideració pel seu Comitè CR i altres Transmissió a la Conferència General.
Комментарии