Una delegació de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC va participar del 23 al 25 d'octubre del 2023. Durant la reunió es va acordar que la Càtedra passarà a formar part com a observador d'aquest grup i que coordinarà la realització d'un Inventari d'Hidrotecnologies Ancestrals a Amèrica Llatina i el Carib (sèrie Tècnica PHI-LAC).
El Programa Hidrològic Intergovernamental (PHI) de la UNESCO és un programa a llarg termini que ha experimentat una transformació profunda en el seu enfocament programàtic, passant d'una orientació exclusivament disciplinària (hidrològica) a una entitat multidisciplinària destinada a promoure el coneixement hidrològic mitjançant el suport a la recerca científica i programes educatius. L'augment de la presència dels components de les ciències socials, incloent-hi un major aport de qualitat i quantitat de la ciència ciutadana, ha conduït al reconeixement que les solucions als problemes mundials relacionats amb l'aigua no només són qüestions tècniques, d'enginyeria o de ciències naturals, sinó que tenen fortes dimensions humanes i socioculturals, on les ciències socials juguen un paper cada cop més rellevant.
El reconeixement que l'aigua és una qüestió de tots i que moltes de les decisions que afecten els recursos hídrics es prenen fora del sector de l'aigua ha impulsat gradualment el PHI a reforçar les oportunitats d'aprenentatge per als interessats, des de les comunitats locals fins als responsables polítics d'alt nivell.
Dins del PHI a Amèrica Llatina i el Carib (PHI-LAC), el Grup de Treball sobre Educació i Cultures de l'Aigua busca fomentar l'educació hídrica a tots els nivells, reforçar les competències professionals, tècniques i institucionals dels organismes del sector de l'aigua, promoure la comprensió dels aspectes culturals vinculats amb l'aigua, fomentar l'equitat de gènere en el sector de l'aigua i promoure la consciència sobre els temes de l'aigua mitjançant la comunicació a la comunitat. Per aconseguir-ho, es reuneix periòdicament per planificar i concretar diversos productes, com ara publicacions, seminaris i cursos, per assolir aquests objectius.
Els principals objectius del seminari sobre Educació i Cultures de l'Aigua desenvolupat a Búzios, Brasil, són:
Compartir, difondre i actualitzar la situació actual respecte a l'educació en matèries de recursos hídrics, ja que és un objectiu del PHI col·laborar en el desenvolupament de recursos humans responsables de desenvolupar la ciència i la tecnologia de manera innovadora, generar coneixement científic integrat a partir de diverses dades, coneixements, experiències i fets objectius obtinguts fins al moment, i compartir àmpliament aquest coneixement i implementar-lo en matèria de recursos hídrics.
Revisar una estratègia educativa per a l'aprenentatge de temes fonamentals per assolir la seguretat hídrica a Amèrica Llatina i el Carib, considerant que la governança eficaç dels recursos hídrics es logra amb decisions basades en ciència i tecnologia que considerin la relació de l'home amb l'aigua.
Buscar sinèrgies per a la formació en el context de la relació aigua residus sòlids, en particular pel que fa als microplàstics i la contaminació d'aqüífers.
En la trobada, el Dr. Jordi Morató va desenvolupar la conferència Hidrotecnologies Ancestrals com a resposta a l'emergència climàtica: ús del patrimoni cultural per al rescat del futur.
La Càtedra UNESCO de Sostenibilitat passa a formar part del GTEyCA com a observador, i coordinarà amb els altres membres el desenvolupament d'un Inventari d'Hidrotecnologies Ancestrals a Amèrica Llatina i el Carib (sèrie Tècnica PHI-LAC).
Els participants de la trobada van ser:
Càtedres UNESCO:
Aigua, Dones i Desenvolupament, Universitat Federal d'Ouro Preto-UFOP, Ouro Preto, Minas Gerais, Brasil
Aigua i Educació per al Desenvolupament Sostenible, Universitat Nacional del Litoral, Argentina
Aigua i Cultura, Facultat de Humanitats i Ciències de l'Educació, Universitat de la República (UDELAR), Uruguai
Gestió d'Aigües Tropicals, Universitat Regional Amazònica Ikiam, Equador
Gestió de la Qualitat de l'Aigua Urbana: Recuperació i Reutilització, Universitat de San Pablo, Brasil
Drenatge Urbà en Regions de Terres Costaneres, Universitat Federal de Rio de Janeiro, Brasil
Gestió de Recursos Naturals, Ordenament del Territori i Protecció Ambiental / EULA Xile, i Facultat de Ciències Ambientals de la Universitat de Concepció (Xile)
Sostenibilitat, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Barcelona, Espanya.
Centre Cat II sota els auspicis de la UNESCO:
Centre Regional per a la Seguretat Hídrica (CERSHI)
Membres del Grup de Treball sobre Educació i Cultures de l'Aigua del PHI-LAC (GTEyCA)
Comments